Hvordan bliver rødvin fremstillet?

Rødvin er en af de mest populære typer vin man fremstiller af mørkefarvede (sort/røde/blå) druesorter. Vinens farve varierer fra violet, som regel for unge vine, til klar rød for de modne vine og til brunlig, som er typisk for ældre røde vine. Læs mere om hvordan rødvin bliver fremstillet i denne spændende artikel!

Rødvinens fremstillelse

Juice fra de røde druer har en grønlig-hvid væske, ligesom mosten fra de grønne druer, den røde farve kommer fra anthocyaniner pigmenter, som findes i druenes hud. Ved meget af rødvinproduktionsprocessen bruger de derfor ekstra farve- og smagskomponenter fra drueskinnet. Det vil sige, når man laver rødvin, udnytter man derfor de farvestoffer, tanniner og smagsstoffer, der findes i drueskallerne, til at fremstille det færdige produkt. Røde vine bliver lavet ved at man starter med at tage drue-klaserne fra vinplanten, afstilker druerne og maser dem. Det er vigtigt at tage stilkene fra de røde druer, da stillkene indeholder stoffer, som giver bitter, harske smagsaromaer til vinen. Derefter bliver væsken og skaller gæret sammen. Druerne har selv masser af gærceller, men typisk slår producenten dem ihjel med svovl og tilsætter derefter en gær, som de ved hvordan den opfører sig og smager. 

Mange danskere er begyndt at fremstille rødvin, af egen avl. Der bruger de typisk tørgær og ikke gæret på skallerne. I gamle vinstokke, opstår der en naturlige gærkultur, som man kan bruge til at gære vinen, men så langt er vi ikke kommet i Danmark endnu. Desuden skal der en viden om den naturlige gæringsprocessen til at kunne vurdere, hvordan den naturlig gær vil opfører sig. Mosten med skallerne, kommer til at stå i en uges tid og gære, hvorefter der puttes tørgær i den filtretret væske. Hvor længe afgøres dog af den enkelte vinbonde, ud fra druernes potentiale, og den ønskede vinstil. Jo større potentiale en vin har, jo længere skal den gerne have skalkontakt.

Når mosten og skallerne har stået i den ønskede periode, bliver vindruerne filtreret, så skallerne bliver sorteret fra. Herefter fortsætter gæringen på fad eller i ståltanke. Når al gæring er færdig, skal bundfaldet fra rødvinen gerne væk, så vinen for en klar farve, derfor stikkes vinen om et par gange. Så er den klar til flaskning, men den bliver stadig ved med at udvikle sig. Generelt har rødvin en længere udviklingsperiode end hvidvin.

Hos Bayvine har vi mange forskellige typer rødvin https://bayvine.dk/

Bay Vine